A téli hónapokban gyakran előfordul, hogy a gyerek megfázik, magas láza van, ágynak esik. Ilyenkor válik aktuálissá a dilemma: megengedjük-e neki a videojátékozást?

Érvek és ellenérvek is szólnak a játék mellett és ellene, de a döntést mindig a gyerekkel közösen célszerű meghozni.

Clarkand_videogames_istock-600x360.jpg

Miért lehet hasznos a betegség időszakában a játék?

  • Minden játék közös ismérve, hogy örömet ad és szórakoztató, tehát biztos, hogy elősegíti a gyógyulást.
  • Fontos a mérték, hiszen a lázas időszakban, amikor ágynyugalomra van szükség, nem jó, ha a gyerek a videojátékra koncentrálja az energiáját.
  • Inkább a lábadozás szakaszában van szerepe a játéknak, amikor a gyereknek még pihennie kell, de a passzív pihenést már be lehet iktatni a napi programba. Ez nemcsak videojátékozás lehet, hanem közös rajzolgatás, vagy filmnézés is.
  • Minden tevékenységben fontos a szülő részvétele a betegség idején. Ilyenkor a gyerek elesettebb és örömmel veszi, ha akár csak odaülünk mellé, szüksége van a jelenlétünkre.
  • Ha a gyerek multiplayer szerveren játszik, a kialakult baráti társaságával, akkor megtapasztalhatja a barátok támogató együttérzését a betegség idején, ami megerősíti a kapcsolatokat.

Milyen korlátozások szükségesek a betegség idején?

  • Ha megengedjük a játékot, akkor a szelídebb formáját részesítsük előnyben. Ilyenek az autós, vagy építős játékok. Ilyenkor nem előnyösek a dinamikus lövöldözős játékok. Ezek izgalmasak, a gyereknek, pedig inkább nyugalomra van szüksége.
  • Beszéljünk a gyereknek arról is, hogy nem kell betegnek lennie ahhoz, hogy videojátékozhasson, ezt egészségesen is megteheti. Fontos, hogy a gyerek tudja azt, hogy szólhat a szüleinek, ha pihenésre, kikapcsolódásra van szüksége.
  • Szabjunk keretet a játék idejének. Betegség idején legyen ez rövidebb, hiszen a gyereknek több alvásra van szüksége ilyenkor. Találjuk meg a passzív pihenés más formáit is. Jó megoldás, ha a gyerek videojátékozhat, de támogassuk a rajzolást, olvasást, kisebbeknél a mesélést is. 
Szerző: Kunsay Gyula  2013.11.11. 10:43 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekokrolszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr165626059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása