A videojátékok szerepe és megítélése széles skálán mozog, de tagadhatatlan, hogy az okos szülő eszközt kap a játékkal a nevelésben is.

A játék szerepe a nevelésben életkoronként különböző lehet. A lehetőségeket talán két csoportra bontva a legérdemesebb vizsgálni. Másként használhatjuk a nevelésben 12 éves korig, és másként a kamasz korosztálynál, 12 év felett.

parents-playing-video-games-their-children-12401914.jpg

 

Hogyan használhatjuk a videojátékot a nevelés során 12 éves korig?

 

  • Gyermekkorban a videojátékokat jól használhatjuk jutalmazásként, amivel iskolai teljesítményeket ismerhetünk el. Jutalmazhatunk akkor is, ha a gyerek viselkedésében mutat fel eredményeket, pl. udvarias, vagy figyelmes.
  • Ebben az életkorban nagy szerepe van a fejlesztésnek. Használhatunk játékos matematikát, nyelvtant oktató programokat, amelyekkel élvezet lesz a tanulás.
  • Az óvodás korosztálynak készülő játékok általában szórakoztató feladatmegoldó feladatokat is tartalmaznak, vagyis szintén fejlesztő jellegűek.
  • Kisiskolás korban fontos szerepe van a pihentető kikapcsolódásnak. A kisiskolásra nagyon sok teher hárul, meg kell szoknia az iskolai közeget is, a megnövekedett kötelezettségek mellett. Ha a gyerek a videojátékot választja lazításként, akkor engedjük meg neki a játékot.
  • A testvérek közötti konfliktus ebben az életkorban nagyon gyakori. A videojáték remek eszköz a veszekedő testvérek kibékítésére.

 

Hogyan válhat nevelő eszközzé a videojáték kamaszkorban?

 

  • Kamaszoknál a legfontosabb, hogy megmaradjon a gyerek és a szülő között a baráti, harmonikus kapcsolat. A videojáték remek közös téma lehet. Kérdezzük meg, hogy a gyerek mivel játszik éppen, hallgassuk meg Őt, beszélgessünk vele a játékról.
  • Ha alkalom adódik, akkor vegyünk részt a játékban. Ne felejtsük el, hogy kamaszkorban (is) minden perc aranyat ér, amit a gyerekkel tölthetünk.
  • A videojátékról szóló beszélgetés jó lehetőség, hogy formáljuk a gyerek világnézetét. (Pl. miben más a játék és az élet).
  • A játék jó eszköz, hogy a gyereket helyes időbeosztásra neveljük. Jó módszer, ha akkor játszhat, amikor már a leckéje kész van, és túl van a kötelező feladatokon.

 

 

 

 

Szerző: Kunsay Gyula  2013.11.25. 11:53 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekokrolszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr465654995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása