Gyakorló szülők körében gyakran merül fel a diszlexia réme, a probléma mostanság igen elterjedt. A tüneteket tekintve nagyon sokrétű lehet a probléma. A legelterjedtebb az írási/olvasási nehézség. A gyerek nem tudja helyesen leírni a szavakat, a hallott szavakhoz nem találja a megfelelő betűt. Az olvasásnál a hangok összekötése nem sikerül, az olvasási sebességgel is gond van. Nagyobb baj, hogy a megértéssel is problémák vannak, a gyereknek fogalma sincs arról, hogy mit olvas.

Sajnos ez rányomja a bélyegét a többi tantárgyban való haladásra is. Ha a gyerek nem tudja mit olvas, akkor megérteni sem tudja a tananyagot.

download.jpg

Fontos tudni, hogy a diszlexia mellett a gyerek intelligenciája nem csökken! Tehát jó képességű, okos gyerekek is lehetnek diszlexiások, sőt tehetségük meghaladhatja kortársaikét.

A diszlexia komplex probléma, így a fejlesztés is több szálon kell, hogy meginduljon. A videojáték csak egy fejlesztési forma. Eszköz arra, hogy a gyerek élvezetesen, kínlódás nélkül, örömmel fejlődhessen. Ehhez csak egy jó program kell, ami a betűket/olvasást a gyerek számára inspiráló módon gyakoroltatja.

Ne felejtsük el, hogy a videojáték mellett a mozgás behozhatatlan pozitívumot jelent a diszlexiás gyereknek. Különösen az úgynevezett keresztező mozgások hatnak jótékonyan a két agyfélteke összehangolására. Ez a mozgásforma leggyakrabban a harcművészetekben jelenik meg. Ha a gyerek ilyen problémával küzd, akkor írassuk be taekwondora, vagy karatéra.

 

Szerző: Kunsay Gyula  2013.12.11. 12:30 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekokrolszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr435685920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása