Gyakran merül fel a dilemma, hogy engedjük-e a gyereknek a videojátékozást, nem lenne-e jobb, ha inkább olvasásra nevelnénk. Ha megengedjük a videojátékot, akkor könnyen lesz bűntudatunk, hamar szembesülhetünk vele, hogy pálcát törnek felettünk különböző fórumokon, mondván, semmi sem olyan hasznos, mint a betű szeretete.

Az olvasás jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen egész életünkben szükség van rá, hogy az írott szöveget megértsük. Ez a tanulás során és később munkánk során is elengedhetetlen. Az olvasás tulajdonképpen egy technika, mely az információszerzést szolgálja. Behozhatatlan előnye, hogy megdolgoztatja a fantáziánkat. Egy regény olvasása közben csak rajtunk áll, hogy a szereplők hogy néznek ki, miként jelennek meg a fejünkben. Nem lebecsülendő az olvasás stressz oldó/nyugtató hatása sem. Mindenki tudja, hogy milyen jólesik egy fárasztó nap után egy kellemes, vagy éppen bölcs gondolatokkal teli könyvvel nyugovóra térni.

download_1.jpg

Ezzel szemben a videojáték egészen más értékekkel bír. A gyerek erőlködés nélkül lehet benne a folyamatban. Nem kell írott szöveget megértenie ahhoz, hogy a folyamatot követni tudja. A fantáziának kevesebb szerep jut, hiszen a szereplők „előre legyártottak”, nem kell őket semmilyen tulajdonsággal felruházni. Viszont a gyerek teljes egészében benne lehet a folyamatban, alakíthatja azt, a történet úgy alakul, ahogyan azt Ő szeretné. Vagyis jóval nagyobb szerep jut a kreativitásnak. Nagyon fontos a döntési szabadság, amit a gyerek megél játék közben. Minden döntésnek jelentősége lehet, csak rajta múlik a játék végkimenetele, az Ő kezében van a cselekmény.

Tehát a videojáték és az olvasás két teljesen különböző tevékenység, szabadidős forma. Személyes véleményem szerint nem kell választani a kettő között. Az a jó, ha a gyerek életében mindkettő jelen van. A kor trendje szerint inkább a videojáték divat, az olvasás háttérbe szorult. Bölcs szülőként próbáljuk meg kiegyensúlyozni ezt, szoktassuk olvasásra a gyereket, de mindenképpen szelíd módszerekkel. Ne felejtsük el, hogy a szigor és a nemszeretem kötelesség megölheti a gyerek természetes kíváncsiságát. Jó trükk, ha veszünk néhány könyvet, mely a gyerek érdeklődési körével egyezik. Így magától is rákaphat az olvasás szeretetére. Ha még együtt tanulunk a gyerekkel, akkor megkérhetjük Őt, hogy mindig olvassa fel hangosan az adott tananyagot. Ezzel is gyakorolja az olvasást. A lényeg, hogy teljes egészében nem szabad elhagyni az olvasás gyakorlását. Már a sok kicsi sokra megy elvével is nagy eredményeket érhetünk el.  

Szerző: Kunsay Gyula  2013.12.20. 10:15 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekokrolszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr595700828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása